Rudi

zaterdag 27 juli 2024

""Dit is Heusden-Zolder"" => ""WO I 106 jaar later "" eerste Zeppelin die boven Zolder kwam

De Duitse Zeppelin LZ 37 was een van de luchtschepen die door Duitsland werden ingezet tijdens de Eerste Wereldoorlog voor verkennings- en bombardementsmissies. Begin juni 1915 werd de LZ 37 waargenomen terwijl deze over het Belgische dorp Zolder vloog. Het kenteken M 37 was duidelijk zichtbaar, evenals de korf met de bemanning onder de dikke buik van de ballon.

Op de nacht van 6 op 7 juni 1915 stortte de LZ 37 neer in Sint-Amandsberg, een gebeurtenis die een belangrijke rol speelde in de luchtoorlog van die tijd. De vernietiging van de LZ 37 wordt toegeschreven aan piloot Reginald Alexander John Warneford van het 1e Squadron van de Royal Naval Air Service (RNAS). Warneford slaagde erin om de Zeppelin neer te halen, waarvoor hij werd onderscheiden met het Victoria Cross, een van de hoogste militaire onderscheidingen voor dapperheid in het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest.

Het neerstorten van de LZ 37 gebeurde nadat Warneford erin slaagde een aantal bommen op de Zeppelin te laten vallen, waardoor deze vlam vatte en neerstortte. Dit incident vond plaats boven Sint-Amandsberg, bij de coördinaten 51° 3' 43.2" N en 3° 44' 54.7" E. Deze actie was niet alleen een belangrijke prestatie vanwege de technische uitdagingen van het aanvallen van een luchtschip, maar ook vanwege de strategische betekenis ervan.

Warneford's daad werd breed uitgemeten in de pers, en hij werd al snel een oorlogsheld. Zijn toekenning van de Victoria Cross werd gezien als erkenning van zijn moed en bekwaamheid. Op foto's van de vernietigde Zeppelin is Warneford te zien naast de wrakstukken, een visueel bewijs van zijn succes.

Het verlies van de LZ 37 was een tegenslag voor de Duitse Zeppelin-vloot, die een belangrijke rol speelde in de vroege luchtbombardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het incident toonde ook de toenemende effectiviteit van de geallieerde luchtverdediging en de rol van moedige piloten zoals Warneford in het bestrijden van de Zeppelin-dreiging.