Het doel van onze teams is te zorgen voor een uitstekende dienstverlening, het welzijn voor iedereen te maximaliseren, de lokale economie te stimuleren en nieuwe inwoners aan te trekken. Onze inwoners verdienen een warme thuis, een veilige omgeving en goede sociale, culturele en recreatieve voorzieningen, die ook gesmaakt worden door onze bezoekers. Samen met onze medewerkers, inwoners, verenigingen en het bedrijfsleven blijven we werken aan een dynamisch Heusden-Zolder waar dialoog, respect, samenwerking en verantwoordelijkheid centraal staan. Maar wat maakt ons dan precies een Baanbrekende Werkgever? We staan bol van ambities en om onze doelstellingen te bereiken, zetten we als werkgever in op een motiverende werkomgeving waarmee we optimale resultaten willen garanderen.
Onze organisatie - gemeente en het Sociaal Huis - telt 400 medewerkers. Van verzorgenden tot administratief medewerkers, experts, technisch medewerkers en teamverantwoordelijkheden. Op maat van de verfrissende en pittige cocktail die onze medewerkers vertegenwoordigen, stippelen we een aantal maatregelen uit die ons als lokale werkgever op de kaart zetten. Algemeen directeur Rony Herlitska legt de lat hoog: "We moeten een voorbeeld zijn voor andere besturen. Baanbrekende Werkgever geeft ons het zetje om net dat ietsje meer te doen voor onze medewerkers.” Minder onderweg
“We verankerden in 2021 een structureel telewerkbeleid in onze organisatie”, aldus clusterverantwoordelijke Interne Dienstverlening Genevieve Stratermans. “Onze medewerkers krijgen bij structureel telewerken, een vergoeding van 20 euro per maand. Om hen verder te ondersteunen, rolden we in 2021 ook een flexibel beleid mobiele toestellen uit. In het najaar van 2022 krijgt iedere medewerker een laptop en schakelen we over naar een digitale telefooncentrale. Een cultuur van digitaal vergaderen is - sinds corona - verankerd als manier om overbodige kilometers te vermijden.” Slimmer en groener onderweg Dienstfietsen, hybride dienstwagens, blue bikes ... het lokaal bestuur draagt haar steentje bij. Ze financiert ook abonnementen op het openbaar vervoer voor woon-werkverkeer en keert een fietsvergoeding uit om de medewerkers te stimuleren vooral de fiets te nemen. Als lokale werkgever met veel medewerkers die werken en wonen in eigen gemeente, wordt het werkverkeer tot het minimum beperkt.
Mensgericht hybride werken Herlitska gaat verder: “We trekken alles uit de kast en zetten in op initiatieven om de verbondenheid tussen de medewerkers te faciliteren - sportdagen, verwenweken, een vriendenkring en werkgroep die leuke activiteiten organiseert. Onze gepensioneerden nodigen we een keer per jaar uit voor een leuke activiteit. Zo behouden we het contact en soms lukt het zelfs een gepensioneerde terug aan de slag te krijgen in onze organisatie als er binnen een team nood is aan bepaalde expertise.” Het lokaal bestuur bevordert individuele loopbanen en interne doorgroei dankzij een stevig vormingsbudget, om zo de ontwikkeling van haar medewerkers een zetje te geven. “Sinds 2022 zijn we zelfs gestart met een proeftuin rond tijdsonafhankelijk werken, we breiden onze tuin stilletjes aan uit. Nog even en we werken volledig tijds- en plaatsonafhankelijk”, besluit de algemeen directeur.
Toekomst
In het kader van Baanbrekende Werkgever daagde het beleid zichzelf nog verder uit: de interne verhoudingen en de zorg voor het personeel moet nog meer ondersteund worden door een set aan coherente maatregelen. Stratermans: “Er is absoluut nog werk aan de winkel, maar de krijtlijnen zijn uitgetekend. Samen met onze medewerkers zorgen we ervoor dat onze titel van Baanbrekende Werkgever geen lege doos wordt en blijven we verder bouwen aan een beter en efficiĆ«nter lokaal bestuur met aandacht voor ons meest waardevolle kapitaal … onze medewerker.