dinsdag 21 maart 2023

Steppearend en Afrikaanse oehoe in beslag genomen.

Afgelopen nacht en vanmorgen ontvingen we de eerste klachten vanwege een lokale facebook-groep uit Beringen-Koersel over de omstandigheden waarbinnen 2 roofvogels in de buurt al geruime tijd vertoefden. 

Gisterenvoormiddag werden we door de politie verzocht om beide, intussen in beslag genomen, dieren te evacueren. Tot groot jolijt van de buurtbewoners bevrijdden we een majestueuze steppearend en een Afrikaanse oehoe uit hun hachelijke levensomstandigheden. Beide dieren waren immers middels een touw, met een lengte van nog geen meter, aan hun poten vastgeketend! Het pluimage, vooral de staartveren, van deze dieren was enorm beschadigd door constant tegen de grond te schuren. Beide dieren verblijven nu in het Vogel- & Zoogdierenopvangcentrum in Heusden – Zolder in afwachting van een bestemmingsbeslissing door de Vlaamse inspectiedienst dierenwelzijn. 
Het Vogel- & Zoogdierenopvangcentrum uit Heusden – Zolder was destijds initiatief nemend in de strijd tegen het vastketenen van roofvogels en vertegenwoordigde tevens alle erkende VOC’s uit Vlaanderen (overkoepelend; dus niet alleen de beide opvangcentra in Limburg) in de speciale adviescommissie.
Het besluit van deze adviescommissie werd vertaald in wetgeving waardoor we heden vastgeketende dieren letterlijk hebben kunnen bevrijden door een regelgeving die we vanuit het Opvangcentrum in Heusden – Zolder dus mede tot stand hebben gebracht! Met dank aan het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder voor verslag & foto