Een streekgerecht met de twijfelachtige naam ‘Hete Bliksem’, een oorlogskok die kaviaar op het menu zette en een hallucinant hoofdstuk over “de slacht en de pekel”: ziedaar een greep uit de rijk gevulde geschiedenis van “Ons Kookboek”. Wie herinnert zich niet haar moeders exemplaar, vol gekribbeld met gecorrigeerde maten in de trant van “kan ook met minder suiker”. De briefjes die ertussen staken. De omslag die er na verloop van tijd half afhing. En de sausspatten natuurlijk. ‘Ons Kookboek’ bepaalt al 90 jaar wat er in Vlaanderen op tafel komt. Ongeveer 80 % in Vlaanderen heeft één of andere versie van Ons Kookboek in huis. In 2006 wint Ons Kookboek de Vlaamse Cultuurprijs voor smaak. De overheid verantwoordde haar beslissing zo: ‘Ons Kookboek van KVLV maakt onmiskenbaar deel uit van het Vlaamse erfgoed’. De evolutie van onze keuken in de 21ste eeuw wordt mooi weerspiegeld in de opeenvolgende edities van Ons Kookboek. Toen de allereerste kookboeken gedrukt werden, kwam de melk nog van de koe, de worteltjes uit de grond en de appeltjes van de bomen. Toen stonden de mensen nog echt in contact met de natuur, en niet aan te schuiven aan de kassa van de supermarkt
Het boek ""100 jaar KVLV Eversel "" is nog steeds verkrijgbaar.in A4 formaat
Hiervoor neem je best contact op met de volgende personen
gerdabeutels@hotmail.com of via FB Gerda Beutels
godelieve.swinnen27@telenet.be