dinsdag 30 mei 2023

Wat als je plots de diagnose Reumatoïde Artritis krijgt?

Is je leven zoals het was dan voorbij?
Ja eigenlijk wel, maar hoe je er nog iets van kan maken wordt ons uitgelegd door Nelly Creten, een lotgenoot en een vrijwilliger bij de patiëntenvereniging voor mensen met Reumatoïde Artritis.

Reuma is een verzamelnaam voor 200 soorten aandoeningen die het bewegingsstelsel aantasten. 1% van de Belgische bevolking heeft de diagnose en vrouwen hebben meer kans dan mannen. Reuma kan bij elke leeftijd ontstaan. De 1ste symptomen verschijnen aan handen en voeten en gaan gepaard met veel pijn. Als er een diagnose is, is behandeling van groot belang om de pijn te verzachten en om de misvormingen tegen te gaan. Daarom is de liga RA bezig met een sensibiliseringscampagne want een vroege diagnose leidt tot een snelle en vroege behandeling. Als blikvanger koos de liga voor een oranje knoop. Waarom die knoop? Een simpele knoop aannaaien is voor iemand mar RA een hele opgave. De oRAnje kleur staat voor de 2 letters RA.
Volgens de liga RA gaan kunst en RA hand in hand. Veel kunstenaars doorheen de geschiedenis hadden RA. Daarom werd er door de patiëntenvereniging een kunstopdracht uitgeschreven. Vele kunstenaars zijn hiermee aan de slag gegaan. Ook omwille van de oranje knoop die een leuk onderwerp was voor kunst en kunstenaars inspiratie gaf. Er kwam dus een hele verzameling van kunstwerken bij de RA liga aan, waar zij een tentoonstelling mee organiseerden.

De tekenacademie en de beeldhouwklas in Heusden-Zolder is echter zelf aan de slag gegaan rond het thema van de oranje knoop, waardoor zij op zichzelf een tentoonstelling kunnen neerzetten in het Kasteel van Meylandt die te bezichtigen is van 22/5 tot en met 21/7. 
Met veel dank aan Linda Graulus voor verslaggeving & foto's

$