zondag 28 januari 2024

Jef Baerts mocht de 100 kaarsjes blazen

Jef Baerts mocht op 25 januari maar liefst honderd kaarsjes uitblazen. De kranige eeuweling woont bovendien nog in zijn eigen woning te Viversel!

Jef werd op 25/01/1924 geboren als tweede van vier jongens aan de kolenhaven te Genenbos, beter gekend als “de lossing”.
Als vierjarige verloor hij zijn vader die hij daardoor nauwelijks gekend heeft. Zijn drie broers overleden ook allen op een relatief jonge leeftijd. Zijn moeder haalde wel de respectabele leeftijd van 85 jaar.

Tijdens de oorlog moest hij meermaals onderduiken en werkte uiteindelijk bij een boer in de buurt.
Na de oorlog vervulde hij zijn legerdienst aanvankelijk in Hasselt en nadien in Duitsland. Daar leerde hij zijn toekomstig schoonbroer Fons Bosmans kennen die verkering had in Viversel. Omdat zijn lief nog enkele knappe zusters had kon hij Jef overtuigen om hem eens te vergezellen. Daar leerde Jef zijn toekomstige vrouw Jeanne kennen. Ze trouwden in 1953 en bouwden hun liefdesnestje in Viversel alwaar Jef nog steeds woonachtig is!

Uit hun huwelijk ontsproten zeven kinderen zijnde Johan (69), Valère (68), Willy (65), Greta (64), Lieve (62), Maria (59) en Chris (52).
Slechts vier kleinkinderen (Jutta, Jarno, Stephanie en Nathalie) en één achterkleinkind (Joyte) vulden deze kroost aan waarbij bij Jef dikwijls al lachend opmerkte: “ heb ik daar zo mijn best moeten voor doen?”

Jef werkte 35 jaar op de mijn van Zolder alwaar hij aanvankelijk door weer en wind met de fiets naartoe moest. Nadien kon dat met de bus zijnde de gekende “23”.
Jeanne had meer dan haar handen vol met de opvoeding van haar uitgebreid gezin. De kinderen kwamen altijd op de eerste plaats terwijl Jef en Jeanne zich dikwijls wegcijferden voor het geluk van hun kroost.

Ook de kleinkinderen werden dikwijls met veel liefde opgevangen en smulden maar al te graag mee van de heerlijke kookkunst van “de bomma”.
Naast zijn werk hield Jef zich voornamelijk bezig met het onderhoud van zijn tuin en zijn beestjes.

Zijn moestuin, zijn buxussen, zijn fruitbomen, zijn gazon,…waren een voorbeeld van perfectie en vakmanschap. Tot zijn 93ste spitte hij “zijnen hof” nog om!

Om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt leest Jef al zijn hele leven het Belang van Limburg en dat nog steeds tot op vandaag, inclusief het oplossen van de kruiswoordraadsels.

Op 29 augustus 2020 moest Jef echter afscheid nemen van Jeanne met wie hij meer dan 67 jaar getrouwd was. Het was een zware klap voor hem maar samen met de steun van zijn gezin kwam hij er bovenop en mogen we dus nu zijn 100ste verjaardag vieren op een groots feest samen met neven, nichten, vrienden en buren!

Een fiere Jef, die gelukkig is om zijn oude dag thuis te mogen slijten samen met zijn kroost, genoot ervan en zag dat het goed was!
Zijn motto om 100 jaar te mogen worden; bezig blijven, veel geluk hebben en content zijn met wat je hebt! Dank aan RB Fotografie voor de foto's