zondag 18 februari 2024

Fusie Rode Kruis Heusden-Zolder en Houthalen is een feit.



Vandaag werd de fusie van het Rode Kruis van Heusden-Zolder en Houthalen bezegeld. De burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans en de burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans waren uitgenodigd. Ook provincie gouverneur Jos Lantmeeters was uitgenodigd.
Lode Schops heette alle aanwezigen welkom. We hebben vandaag een belangrijke stap gezet in de geschiedenis van onze afdeling, de fusie van het Rode Kruis Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Ook alle lof en dank gingen naar de vrijwilligers die later ook in de bloemetjes werden gezet.

Jos Lantmeeters, gouverneur van de provincie Limburg was een fier man, een fier man op het Rode Kruis. Als we kijken wat jullie allemaal doen, het begeleiden, opvoeden en helpen van mensen. Dat is hetgeen wat ik bewonder aan die Limburgers, die veerkracht die daarmee gekweekt wordt. Het Rode Kruis is ook continue bezig met het voorkomen van problemen. Het Rode Kruis dat ook zware inspanning levert als het op bloedgeven aankomt. Het Rode Kruis dat in Limburg ook nodig is voor sommige calamiteiten op te lossen en dan heb je al die vrijwilligers nodig” aldus de gouverneur. “ Ik ben dan ook heel fier aanwezig te zijn op een fusie als deze en een heel harde dankjewel te zeggen tegen al die vrijwilligers”

Na de gouverneur is Mario Borremans burgemeester van Heusden-Zolder aan het woord.
“ Iedereen van harte welkom in deze mooie gemeente die Heusden-Zolder is en de aankondiging van de fusie tussen beide afdelingen wat de kracht en solidariteit zal versterken. Samen de afdeling Helzold vormen en een efficiënte afdeling vormen met als een doel, het versterken van de hulpverlening binnen onze samenleving. Het respect en de bijzondere aandacht schenken is de ondersteuning van sportmanifestaties. We zien alsmaar vaker op tv en evenementen hoe belangrijk het is om deze vrijwilligers te hebben. Of het nu gaat om lokale sportwedstrijden of grootschalige wedstrijden, ze zijn niet meer weg te denken. Deze Rode kruisafdeling zal garant staan voor nog efficiënter en effectiever bij sportmanifestaties. We willen een voorbeeld zijn voor anderen en laten zien hoe een gezamenlijke inspanning een verschil kan maken. Deze Rode Kruis afdeling zal bemand worden door maar liefst 64 vrijwilligers en is hiermee de sterkste van heel Vlaanderen. Met deze fusie kijken we met optimisme naar de toekomst en nog meer naar de inwoners van onze mooie gemeente. Als burgemeester van deze gemeente kan ik alleen maar blij zijn met de grotere en steeds groeiende Rode Kruis afdeling. Rode Kruis Helzold heel veel succes nu en in de toekomst”.

Ook Alain Yzermans burgemeester van de gemeente Houthalen-Helchteren kwam aanhet woord.
Ook Alian Yzermans bedankte iedereen die aanwezig is op deze fusie. Het is misschien een voorbode en ik doe geen voorspelling maar Helzold klinkt dat niet een beetje naar Helchteren-Houthalen Zolder-Heusden in. We hebben een prachtige stap vooruit gezet met deze fusie. Voor mij is het een verhaal van een lach en een traan. Een traan om afscheid te nemen van onze afdeling die natuurlijk geborgen blijft in deze sterke afdeling. Ik wil de mensen van de afdeling Houthalen-Helchteren een warm hart toedragen om de toekomst samen te zien. We hebben een prachtige partner gevonden hier in Heusden-Zolder in een prachtige accommodatie. We zullen één krachtige hulpverlenende organisatie vormen die klaar zullen staan op vele manifestaties. De mensen van het Rode Kruis, vrijwilliger zijn is vrijwillig je inzetten maar is niet vrijblijvend. Jullie doen dat met een enorme verantwoordelijkheid en die vrijwilligersrol is er altijd als er een calamiteit is, het Rode Kruis is de buffer voor de medische wereld, de buffer voor een civiele maatschappij waarvoor ik enorm veel respect heb. Ik moet Lode enorm bewonderen, hij doet met hart en ziel en ik heb hem nog niet zolang geleden een lezing zien geven over BEFAST waarin hij ook een belangrijke rol heeft. Ik dank jullie allemaal voor jullie inzet en nog veel mooie jaren in de toekomst” Dat waren de woorden van de burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans.

Nadat de genodigden hun zegje gedaan hadden was er nog de uitreiking van medailles en attesten voor de vrijwilligers. Na de groepsfoto werd iedereen uitgenodigd om een glaasje te heffen op de toekomst van het Rode Kruis Helzold.
Dank aan Joseph Bams voor het verslag en foto's (18 februari 2024)