zondag 25 februari 2024

MARIE FRANÇOIS 'Who doesn't love Chopin's Nocturnes'


In april ‘22 deed pianiste Marie François iets wat niemand haar ooit voordeed: in 21 dagen de 21 Nocturnes van Chopin instuderen in een prachtige Fazioli pianowinkel in Warschau. Een hele uitdaging, zowel op technisch als op muzikaal vlak. De integrale Nocturnes met de hartstochtelijke toets van Marie François, dat is een unieke beleving die je moet meemaken in de intieme setting van onze zwarte zaal.

Op vijfjarige leeftijd begon Marie François met piano. Ze studeerde aan het Conservatorium van Maastricht bij Joop Celis en ze rondde haar masterstudie af in Leuven bij Alan Weiss. In 2018 plakte ze er nog een postgraduaat aan bij Polina Leschenko in Antwerpen. Daarna vervolmaakte François zich nog bij Eliso Virsaladze in Scuola di Musica di Fiesole en volgde ze masterclasses bij grote namen zoals Elisabeth Leonskaja, Pavel Gililov, Jan Wijn, Alexander Melnikov, Yoheved Kaplinsky, Anton Nell, Alexander Moutouzkine & Peter Donohoe. Ze nam ook deel aan de Academia Chigiana in Siena gedurende vier zomers bij Lilya Zilberstein en kreeg verder ook les van concertpianist Sergio Tiempo.

Marie François is ondertussen de wereld aan het veroveren met concerten in alle continenten.
In april 2019 verscheen haar debuutalbum ‘Eclectic/Being me’ bij het Nederlandse label Challenge Records International. Diezelfde maand stond haar album in de top tien op Apple Music als één van de beste klassieke muziek releases die maand wereldwijd. Ze deelde die top tien met artiesten zoals Renaud Capucon en Boris Giltburg. Vervolgens bracht ze ‘Memories of Tomorrow’ uit, opgenomen in het Concertgebouw van Brugge. Tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd van 2016 maakte ze deel uit van de De Zes/Les Six, de jongerenjury voor Canvas en Klara. Daarnaast schrijft ze geregeld opiniestukken in verschillende kranten, wordt ze gevraagd om commentaar te geven op televisie en heeft ze vier maanden haar eigen rubriek op Eclips TV gehad met ‘Het Kwartiertje Klassiek’. Ook maakt ze haar eigen podcast ‘Musing with Marie’. Kortom, Marie François is een ontzettend bezige bij die de liefde voor piano op alle mogelijke manieren weet uit te drukken. www.marie-francois.com
Dank aan cc Muze voor deze informatie en Herman Eerdekens voor de mooie foto's