zondag 4 februari 2024

Zondag 4 februari 2024 om 15u, in kunstgalerij De Mijlpaal Artist Talk



Vanmiddag ging Pieter Jan Valgaeren, in gesprek met 3 kunstenaars die op dit ogenblik de tentoonstelling ‘Every Cloud Has A Silver Lining’ mee vorm geven.
Wat drijft hen?
Hoe kijken ze naar hun werk?
Hoe speelt zilver een rol in hun werk?
We kwamen het allemaal te weten in het panelgesprek.

In de meeste grijze tijd van het jaar is het goed om te reflecteren. Om te bezinnen over herinnering en om hoop te koesteren naar vrolijkere tijden. De tentoonstelling had net zo goed ’50 Shades of Gray’ kunnen genoemd worden.
Denken de kunstenaars na over de kleuren in hun beperkt kleurenpallet?
Helena Schepens refereert met haar werk naar de natuur. David Huycke vertelt dat zijn pallet rijkt van licht zilver naar pikzwart. Hij probeert iedere kleuren in dit pallet te gebruiken. Beeldend kunstenaar Patrick Ceyssens is vooral bezig met het vergankelijke. Iets wat vergaat is een herinnering. Herinneringen zijn zwart-wit en dit probeert hij te verwezenlijken in zijn kunstwerken. Als je wat dichter bij het kunstwerk gaat staan, dan zie je heel wat kleur. De verschillende manieren waarop de kunstenaars met het gegeven zilver omgaan is divers en erg boeiend.

De technieken die de kunstenaars gebruiken zijn ook erg divers. Zo probeert Helena Schepens de invloeden en dingen die ze leert in de keramiekkunst te gebruiken om anders te gaan zilversmeden. David Huycke gaat in zijn zilverkunst altijd uit van een ‘bol’ omdat zowel het kleinste deel op aarde, de molecule, alsook het grootste, de aarde zelf een bol zijn. Patrick Ceyssens maakt zijn werken op bestaande schilderijen. Hij wordt uitgedaagd door het materiaal een gaat daarmee aan de slag. Hoe veranderd het werk als het een schuurproces ondergaat? Dit benadrukt ook de eeuwig durende beweging van een beeld.
Een vraag die ook gesteld werd aan de kunstenaars was wanneer een werk nu echt af is. Helena Schepens werkt graag met deadlines. Voor David Huycke is het maakproces belangrijk en Patrick Ceyssens vindt dat je een kunstwerk opnieuw moet kunnen gebruiken en dus nooit echt af is.

De kunstenaars halen hun inspiratie uit verschillende dingen. Verhalen inspireren, maar ook het kijken naar ander kunst. Patrick Ceyssens haalt vooral inspiratie uit het zelf zingen. Bij hem is muziek altijd aanwezig in zijn atelier. Zo zie je maar dat 3 kunstenaars die bezig zijn met zilveren lijntjes te creƫren, zo verschillende dingen neer zetten en de dingen vanuit een verschillend standpunt bekijken om tot deze harmoniserende tentoonstelling te komen. De tentoonstelling Every cloud has a silver Lining is nog te bezichtigen tot 3 maart. Met veel dank aan Linda Graulus voor het verslag & de foto's