donderdag 11 april 2024

100 robot geassisteerde Operaties in Sint Franciscusziekenhuis.

Vandaag hadden we het voorrecht om te kijken in het operatiekwartier hoe de robot eruit zag en hoe de robot door de chirurg werd bediend tijdens een nieroperatie.

Sinds vorig jaar zet het Sint Franciscusziekenhuis van Heusden-Zolder robotchirurgie in voorn verschillende ingrepen. Vandaag werd de 100ste robot geassisteerde operatie met de Versius robot uitgevoerd. Dankzij de inzet van deze robot zijn deze ingrepen minder invasief voor patiënten en minder belastend voor de chirurg.
Meer precisie, meer bewegingsmogelijkheden en meer controle.
Het gebruik van robotchirurgie heeft vele voordelen. Dankzij de robot kunnen patiënten in veilige omstandigheden en met grote precisie geopereerd worden en dit met een minimum aan risico's. De chirurgen die ermee werken kunnen opereren zoals ze dat laparoscopisch (via een kijkoperatie) deden maar dankzij de robottechnologie beschikken ze over een ergonomische module met full HD en 3D beeld waardoor hun fysieke belasting beperkt wordt en ze langer op topniveau kunnen presteren.. De Versius robot die in het SFZ wordt gebruikt beschikt over een open console voor de chirurg waardoor deze steeds een goed contact kan houden met de andere artsen in de operatiezaal en met de verpleegkundigen die assisteren. Bij een robot geassisteerde operatie is teamwork tussen de verschillende artsen en verpleegkundigen dan ook van groot belang. Het succes van robotchirurgie in het SFZ is dan ook het resultaat van de samenwerking tussen deze partijen.
Daarnaast overstijgen de mogelijkheden van robot geassisteerde chirurgie een ingreep met menselijke handelingen. Door de wendbaarheid van de robotarmen, die hoger liggen dan de wendbaarheid van menselijke gewrichten, en het precisiebeeld en 3D dat de chirurg krijgt via de console heeft de chirurg betere toegang tot de verschillende plaatsen in het lichaam en krijgt hij een veel preciezer beeld dan bij een gewone kijkoperatie.
                                                              
Sneller herstel dankzij minder invasieve ingreep.
Niet alleen chirurgen ervaren grote voordelen van robot geassisteerde ingrepen, ook voor patiënten zijn dergelijke ingrepen minder invasief. Dankzij de robottechnologie, waarbij de chirurg een zeer precies zicht heeft door het gebruik van 3D camera's, zijn er slechts enkele sneetjes van 1 á 2 cm nodig om de operatie uit te voeren. Hierdoor ervaart de patiënt merkbaar minder pijn en zien we een veel vlotter herstel.

Nu ook robot geassisteerde thoraxchirurgie in het SFZ.
Robotchirurgie wordt bij het SFZ ingezet in verschillende disciplines. Zo maken gynaecologen, urologen en abdominaal chirurgen reeds gebruik van deze technologie. Hierdoor worden onder andere ingrepen aan de nieren en de prostaat, reconstructies van de urineleider, liesbreukoperaties, operaties aan de dikke darm, verzakkingen van de endeldarm en ingrepen aan de bekkenbodem vandaag al geassisteerd uitgevoerd.
Binnenkort wordt ook de eerste thoraxchirurgie met het gebruik van dit type robot uitgevoerd in het Sint Franciscusziekenhuis. Dit is een primeur voor de Benelux. et veel dank aan Joseph Bams voor verslag & foto's