zaterdag 4 mei 2024

ACADEMIE expo en knal door de tijd


Als je naar de expo en zoektocht van de academie gaat, dan maakt je een knal door de tijd.
Stel je deze tentoonstelling voor als een onvoorspelbare reis door de geschiedenis. Het begint met een oorverdovend gebrul en trillen van het grasveld onder je voeten en dan plots bevind je jezelf in een prehistorisch landschap met majestueuze dinosaurussen. Mamouts staan al op wacht om je mee te nemen naar de ijstijd. De wereld om je heen is doordrenkt van een oudheid die vergeten is. Dan in een oogwenk verandert het landschap in een andere tijd. Gekletter van zwaarden en gelach van Goden. Het oude Griekenland waar de verhalen van de mythologische helden tot leven komen. Van de kleine huisje maakte men tempels gewijd aan de Goden van Olympus. Athene de Godin van de wijsheid kijkt hoe je verder reist in de tijd.

Dan ga je naar de tijd van de imposante piramides van het oude Egypte. Maskers van Farao’s kijken je argwanend aan. Je voelt de eeuwenoude mystiek die dit oude rijk kenmerkt met zijn geheimen van hiërogliefen en magische rituelen.
De middeleeuwen kondigen zich aan met ridders en prinsessen. Barok, kathedralen met draken als fonteintjes. Betoverende glasramen en veel kunst.

En dan zonder waarschuwen, brengt het grasveld voor het kasteel van Meylandt je naar bruisende scènes uit de jaren ’50, jukeboxen, bubbel gum en de heerlijke geur van vers gemaakte popcorn. Het is een tijd van rock-‘n-roll en onbezorgdheid, een tijd van opwinding en belofte voor de toekomst.
Morgen is deze zoektocht en expo nog te bezichtigen tot en met 19 u.
Met veel dank aan Linda Graulus voor dit verslag en foto's