vrijdag 31 mei 2024

NEOS H|Z bezocht wijndomein Aldeneyck


Neos Heusden-Zolder trok met zijn leden naar het hart van de Maasvallei in Limburg, in het pittoreske dorpje Aldeneik en bezocht het wijndomein Aldeneyck.Dit op een steenworp van de cultuurstad Maaseik, liggen op de zonovergoten zuidoosterhellingen langs de Maas, de 10 hectaren grote wijngaarden van Wijndomein Aldeneyck. Met een voor wijndruiven uitstekend mineraalrijk kiezel-en grindterroir, wordt met veel passie de Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling én drie mousserende wijnen verbouwd. De prachtige Maasvallei is de Levensader in dit warme en droge stukje Limburg.

Het warme microklimaat en de unieke stenige bodem garanderen een elegante en fruitige smaak met een lange afdronk. De Aldeneyck wijnen werden meermaals bekroond tot Beste Belgische Wijn. Samen kregen de Neos leden een rondleiding op het domein met de nodige uitleg en het plezantste was nadien  het  heerlijk proeven van al die wijnen.

Wij kregen een rondleiding op het wijndomein Aldeneyck. Karel Henckens, de stichter, begon met het aanplanten van de wijngaard in 1992. Hij volgde hiervoor de opleiding als wijnbouwer (Winzer) in Trier.

Voor wijnbouw zijn de factoren terroir, klimaat en druivensoort van groot belang. De ondergrond in Maaseik ( leem, kiezel en grind) en de ligging (20 meter boven zeespiegel en beschermd door het Kempisch plateau van 70 meter hoog) zorgen voor een micro-klimaat, ideaal voor de wijnbouw.

Er worden een twaalftal wijnen gemaakt, waarvan er verschillende reeds prijzen gewonnen hebben. We kregen een rondleiding op de proefwijngaard, er werd uitleg gegeven over aanplant, snoei enz. In de loods, tussen de cuves en barriques kregen we de volledige uitleg over het vinificatieproces, van pluk, persen, gisting, pigeage, remontage, dégorgeren enz.. tot het bottelen. We hebben vijf wijnen geproefd met deskundige uitleg van de gids-sommelier. Met onze beperkte kennis kunnen we beamen dat hier echte kwaliteitswijnen gemaakt worden!
Dank aan Dominique Logier voor verslag & Robrecht Froyman voor de foto's