maandag 26 augustus 2024

EK Badminton Velodroom


Gisteren zijn de Europese Kampioenschappen badminton begonnen in de Velodroom van Zolder. Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg opende in 2023 en verwelkomde een UCI-erkend wielerparcours, een centrumplein voor multifunctionele binnensporten (basketbal, voetbal, volleybal, badminton), een gymzaal, fitness, testlabo, bistronomie, enz. Het zal de officiële locatie zijn voor de Europese Senioren Kampioenschappen Badminton in augustus. De sportfaciliteit zal de komende jaren ook de basis zijn voor verschillende Europese kampioenschappen en Wereldkampioenschappen baanwielrennen. In september is het de startlocatie van het Europees Kampioenschap Wielrennen op de weg, beter bekend als 'Limburg2024'.

De velodroom is ingedeeld in zestien speelvelden waar nog tot en met vrijdag badminton wordt gespeeld. Zaterdag wordt het speelveld ingedeeld in tien velden en worden de finales gespeeld.
Voor zij die niet weten wat badminton is, even een korte uitleg. Badminton is een olympische sport die wordt gespeeld met een racket en een shuttle. De shuttle, die gemaakt kan zijn van nylon of van veren, wordt over een net heen en weer geslagen met de rackets. Badminton wordt in een zaal gespeeld, zodat er geen hinder van wind en andere weersomstandigheden is.
Vandaag waren heel wat landgenoten aan het werk. Er wordt gespeeld in leeftijdscategorieën in enkel, dubbel en gemengd dubbel. Mannen en vrouwen in die alles geven om de shuttle in de tegenstanders vak te doen landen. Badminton is een vrij intensieve sport gespeeld in sets tot 21 punten. Bij een gelijke stand in sets wordt een beslissende derde set gespeeld. Wil je een kijkje gaan nemen dit kan je als inwoner van Heusden-Zolder gratis onze landgenoten aan te moedigen. Op vertoon van je paspoort ben je er bij. Veel dank aan Joseph Bams voor verslag en foto's