dinsdag 27 augustus 2024

EK Wielrennen. Geen Remco Evenepoel op het EK wielrennen in september.



Dank aan Joseph Bams voor de mooie foto's en verwerking artikel
Van 11 tot 15 september 2024 wordt het Europees Kampioenschap wielrennen in Limburg georganiseerd en meer bepaald in Heusden-Zolder en Hasselt. Vandaag kwam de pers samen in bistro Odille gelegen aan de velodroom om de renners in de verschillende disciplines kenbaar te maken.

Maar voor we zover waren mochten een aantal prominenten hun uitleg komen doen.
Gouverneur Jos Lantmeeters mocht als eerste zijn visie geven over het EK. De gouverneur heette iedereen welkom op het persmoment naar aanleiding van het EK wielrennen in onze provincie. “het is een hele eer in onze provincie om dit te mogen doen en de beste wielrenners van Europa te ontvangen”. “We zullen dadelijk horen wat er allemaal gaat gebeuren en dit in aanwezigheid van onze belangrijkste partners en organisatoren. Limburg en wielrennen zijn o wansmakelijk met elkaar verbonden en wij eren onze wielerhelden en supporteren voor hen op 15 september.
Deze rijke traditie heeft er voor gezorgd dat Limburg een sportprovincie is, waarbij het fietsen zeer belangrijk is en een onderdeel is van onze identiteit. We werken heel veel aan onze fietsroutes en we kijken met fierheid naar de velodroom. Ook op zondag 15 september gaat ook het EK voor Special Olympisch wegwedstrijd door en dat is een primeur voor onze wielersport. Het organiseren van zulk een evenement is een hele karwei en ik wil daarbij mijn dank uitspreken aan iedereen die er aan heeft meegewerkt” aldus de gouverneur. “Dames en heren binnen twee weken is het zover en laat ons daarom allemaal genieten en laten we de helden op dat ogenblik aanmoedigen, laat ons er een hoogtepunt van maken en laat Europa kennis maken met Limburg” aldus nog Jos Lantmeeters.

Volgende die aan het woord werd gelaten zijn gedeputeerde Lambrichts, gedeputeerde Philtjens, burgemeester Vandeput van Hasselt en burgemeester Borremans van Heusden-Zolder.

Meneer Lambrichts gedeputeerde van onder meer mobiliteit en marketing voor Limburg.
Binnenkort valt voor iedere Limburger een EK magazine in de bus, wat kunnen we zoal verwachten in het magazine.” In het magazine is er praktische en toeristische informatie. Het is een heel verhaal om het fietsen in Limburg te promoten.
Het EK is heel belangrijk voor onze provincie, het is een platform om onze provincie nog eens extra in het daglicht te stellen. We hebben heel veel te bieden op toeristisch vlak en ook op economisch vlak hebben we heel wat te vertellen. Het magazine is zo gemaakt dat we op een goede fijne toffe manier hoe we al de Limburgers kunnen inlichten hoe kom ik het beste naar het EK, natuurlijk met de fiets” aldus gedeputeerde Lambrichts. “ Het scenario van de vijf dagen is uitgeschreven in het magazine” aldus nog de heer Lambrichts.

Gedeputeerde Philtjens voorzitter van VZW Limburg.
“Als we kijken naar juli dan hebben we 78.000 meer overnachtingen en augustus is nog iets te vroeg om daar cijfers over te hebben. Als we achter ons kijken naar het EK badminton, heel de week vanuit heel Europa komen ze naar hier. We hebben nog maar net de 24 uren van Zolder gehad, we hebben Pukkelpop gehad we hebben de Ommegang gehad, er zoveel activiteiten om naar hier te komen. Het is een positieve impact maar ik ben er van overtuigd dat alle festivals en we weten wie er komt optreden en dat weten we sinds gisteren wie er allemaal aan de start gaat staan, en laat dat een reden zijn om lastminute naar Limburg te komen” aldus de heer Philtjens. “ Er kunnen nog altijd boekingen gebeuren, in Heusden-Zolder hebben we een 600 bedden, in Hasselt hebben weer 2.400 en al de deelnemende gemeenten hebben ook bedden” .

De volgende aan het woord is de burgemeester van Heusden-Zolder de heer Mario Borremans.
De grote dag is er bijna, hoe blij ben je nu? “ We kijken er enorm hard naar uit want het is een positieve flow. Afgelopen weekend hebben we de 24 uren van Zolder gehad met 35.000 bezoekers. Momenteel is het EK badminton aan de gang in de velodroom met meer dan 8000 bezoekers en over 14 dagen het EK. Onze rotondes die al voorzien van de vlaggen van het EK wielrennen en sinds deze week hangen ook de vlaggen uit langs het parcours want iedere bewoner heeft een vlag gekregen van de gemeente. De beleving begint stilaan op gang te komen en ik denk dat iedereen er een feest wil van maken.

Aan de velodroom zal er een fanvillage van 5 dagen lang zijn. We hebben een heel gevarieerd aanbod. Op woensdag hebben voor de ouders die naar hier willen komen om te kijken, de kinderen kunnen binnen veilig spelen. Donderdag en vrijdag komen er meer dan 2000 schoolkinderen. Er wordt een koers op rollen georganiseerd, dus we laten iedereen mee proven en genieten van dit schitterend spektakel” aldus burgemeester Borremans.” Gedurende deze vijf dagen zal er een geleide wandeling zijn in de velodroom, onze velodroom heeft een geweldige aantrekkingskracht, dus we gaan zeker de mensen die van buitenaf komen de kans geven om dit prachtig complex te komen aanschouwen”. Tot zover burgemeester Mario Borremans.

Volgende aan het woord is de burgemeester van Hasselt Steven Vandeput.
In Hasselt is er ook een fanzone meer bepaald op het Kolonel Dusartplein en is het episch centrum van heel wat gebeurtenissen. “We zijn een kleine stad in oppervlakte maar een grote stad in hetgeen we te beiden hebben. We willen onze bewoners betrekken bij het gebeuren en daarom is er wielerwedstrijd voor scholieren. Er zal heel wat randgebeuren zijn zodanig dat we ook het fietsgebeuren wat natuurlijk de kern is van alles. De directe impact is vandaag moeilijk te voorzien, we hopen natuurlijk dat het geen waar wij voor staan naar meer smaakt. Op verkeersvlak hebben onze mensen samen de organisatie heel hard gewerkt. Hasselt zal ingedeeld worden in vijftien zones waarin mobiliteit maatregelen zijn getroffen. We zullen heel goed bereikbaar zijn maar volg de instructies die gegeven worden.

Informatie kan je vinden op de volgende website van Uit in Hasselt, oF gewoon Hasselt.be of vlot door Hasselt.be waar je heel veel informatie kan vinden”. Aldus burgemeester Vandeput.

De selectie voorgesteld door de Bondscoaches Sven Vanthourenhout en Ludwig Willems voor de dames. Geen Remco Evenepoel in de tijdrit. Evenepoel wil zich optimaal voorbereiden op het WK. Door de zware ronde van Frankrijk en de Olympische spelen verkiest Remco te passen voor dit EK. Lotte Kopecky daarentegen zal wel deelnemen aan de tijdrit maar niet aan de wegwedstrijd.

Voor de tijdrit voor de elite heren zijn het Yves Lampaert en Victor Campenaerts.
Voor de tijdrit bij de elite dames is het alleen Lotte Kopecky.
Voor de tijdrit bij de dames junioren zijn Ilken Seynave, Luca Vierstraete en Julie Vlyminck
Bij de dames onder 23 zijn het Marthe Goossens en Febe Jooris.
Bij de mannen junioren zijn het Jasper Schoofs, Aldo Taillieu en Matisse Van Kerckhove
Bij de Mannen onder 23 zijn het Robin Orins en Alec Segaert.

De wegritten dan:
Junioren vrouwen <> Auke De Buysser, Shanyl de Schoesitter, Ella Hermans, Ilken Seynave, Olivia Vercruysse en Luca Vierstraete
Junioren mannen<> Nolan Huysmans, Xander Scheldeman, Jasper Schoofs, Aldo Taillieu, Axel Van Den Broek en Matijs Van Strijthem.
Beloften vrouwen<> Julie Dewilde, Marthe Goossens, Feb Jooris, Fleur Moors? Anna Vanderaerden en Marith Vanhove
Beloften Mannen<> Steffen de Schuyteneer, Robin Orins, Alec Segaert, Sente Sentjens, Lars Vanden Heede en Jonathan Vervenne.
Elite vrouwen<> Alana Castrique, Adrey De Keersmaeker, Valerie Demey, Marion Norbert Ribberolle, Marthe Truyen, Jesse Vandenbulcke, Fien Van Eynde en Margot Vanpachtenbeke.
Elite mannen<> Tim Declercq, Jordi Meeus, Tim Merlier, Jasper Philipsen, Laurens Rex, Jonas Rickaert? Wout van Aert en Bert Van Lerberghe.