zaterdag 31 augustus 2024

Filmtip van Niki: To Kill a Mockingbird

Op dvd in bibliotheek van Heusden-Zolder

De verfilming van het beste boek dat ik deze zomer las. Zowel boek als film worden beschouwd als belangrijke klassiekers. En dat kan enkel maar terecht genoemd worden. Eén van de belangrijkste verhalen in de moderne literatuur over rassenhaat. Geschreven in een tijd waar dit onderwerp alles behalve evident was. Het boek dateert van 1960 en is geschreven door Harper Lee. Die maar twee boeken doorheen haar leven heeft geschreven.

Door het succes van het boek, kwam twee jaar later de film uit. Met in de hoofdrol de charismatische Gregory Peck, die één van de meest geliefde personages uit de literatuur geschiedenis speelt: Atticus Finch. De film focust zich ook voornamelijk op zijn verhaal, waar het boek meer vanuit het standpunt van zijn kinderen vertrekt: Scout en Jem.

Het verhaal gaat over het gezin Finch, wonend in het dorpje Maycomb. Voornamelijk bewoond door blanke boeren. Atticus Finch is een advocaat, die opgeroepen wordt om de zwarte man Tom Robbison te verdedigen, die beschuldigd wordt van verkrachting van een blanke vrouw. De film brengt het thema van rassenhaat sterk naar voor. Vooral het stukje in de rechtbank is een sterk staaltje cinema, die de boodschap mooi naar voren laat komen.

Het is een film die vooral doet laten nadenken over het begrip ras en wie wij zijn als mens. En dat levert een bijzonder humaan verhaal op, dat de dag van vandaag nog steeds actueel kan zijn.
Het belang van dit verhaal en deze sterke loyale verfilming, leverde ook maar liefst 3 oscars op.
Info:
Regisseur: Robert Mulligan
Jaar: 1962 (Zwart wit)
Acteurs: Gregory Peck, Phillip Alford, Mary Badham
Speelduur: 129 minuten
Te vinden op dvd in de collectie bij de bibliotheek van Heusen-Zolder
Dank aan Niki Vanbuel voor berichtgeving en foto

KLIK HIER en volg het volledige filmprogramma van The Roxy Theatre
The Roxy Theatre Pieter Vanhoudtstraat 39 te 3582 Koersel