zaterdag 31 augustus 2024

Straffe Toebak Zolder

allereerste GRATIS editie!
op vrijdag 13/9/24 in Zaal Weyerman - Hofeinde 126 - Zolder (Boekt)

In ons dialect spreken we van ‘straffe toebak’ als iemand echt iets speciaals doet of gedaan heeft. Zo hebben we deze avond 12 sprekers die de toeschouwers een ‘straffe toebak’ verhaal komen vertellen.

Eigenlijk is het doel van deze avond om mensen weer wat dichter bij mekaar te brengen.
We hebben heel wat ‘straffe toebak’ mensen in onze omgeving zitten maar jammer genoeg weten we daar weinig of niets van. Zo ontdek je op deze avond mensen die een straf verhaal brengen voor een 120 koppig publiek. We willen hiermee ook een platform geven om iets te vertellen, iets te delen, de gelegenheid geven om via dit medium naar buiten te treden. Geen ellenlange verhalen want we doen dit op een speciale manier namelijk via een Pecha Kucha Formule.

De formule Pecha Kucha is heel boeiend en spannend, hierdoor kunnen mensen in jou omgeving op een originele, korte, leuke en interessante manier, mekaar beter leren kennen in een volledig ongedwongen veilige sfeer. “Pecha Kucha” is Japans en het betekent “prietpraat”,

De regel is dat gemiddeld 12 sprekers aan de beurt komen – met tussenin één pauze. Elke spreker kiest exact 20 dia’s, elke dia blijft exact 20 seconden lang geprojecteerd. Zo doet elke spreker zijn verhaal en staat telkens 6 minuten en 40 seconden voor het publiek. Pecha Kucha stelt hierdoor voordrachtgevers op de proef, en “dwingt de spreker tot creativiteit, tot ‘to the point’ komen. Deze formule past perfect in ons huidige “zaptijdperk”.

Het is ook een handige vorm van “speeddaten voor creatieve mensen met een passie”, die in deze jachtige tijden een platform aangeboden krijgen om aan kruisbestuiving of netwerken te doen.

De sprekers blijven geheim tot de avond zelf alsook de thema’s. Inge Mariën, organisator van dit evenement, zegt dat dit de avond nog spannender maakt. De volgorde van de sprekers wordt zodanig opgesteld zodat je van het ene thema in het andere rolt. Het kan gaan om een project, kunst of cultuur, een idee of filosofie, het welzijn van mensen, een reisverslag, een wetenschappelijk of historisch onderwerp, een aparte hobby, sporten, een persoonlijke boodschap, iets maatschappelijk relevant, muziek of media, een uitvinding, een beleven simpelweg iets dat “straffe toebak” is.
Belangrijk voor deze avond is dat in de inhoud van elk verhaal het commercieel en/of politiek getinte discours volledig gemeden wordt.

Belangrijk vinden wij dat deze avond volledig GRATIS is en dat sprekers hiervoor ook geen vergoeding ontvangen, zodat dit evenement geen enkele drempels kent. Theatergroep Motus betaald voor de huur van de zaal, zij doen de catering, een hapje en drankje, en in ruil daarvoor is de opbrengst hiervan voor deze vereniging.

Wij zullen deze avonden elke vrijdag de 13de verder zetten zodat het een avond wordt waar mensen steeds naar kunnen uitkijken. Vrijdag de dertiende heeft van zichzelf al iets magisch en is voor iedereen een datum om weer naar uit te kijken. Zo zijn er dit jaar 2 avonden (vrijdag 13 September en vrijdag 13 December en volgend jaar 1 avond (vrijdag 13 Juni 2025)

We rekenen wel op inschrijvingen voor dit gratis evenement zodat wij elke bezoeker kunnen voorzien van een gratis stoel en weten hoeveel mensen wij mogen verwachten. Inschrijvingen kunnen via inge.marien@telenet.be of via 0478/26.79.05.

Heb jij zelf ook een ‘straffe toebak’ verhaal of ken je iemand met een ‘straffe toebak’ verhaal mag je ons ook altijd contacteren. We zoeken nog sprekers voor onze volgende edities.