zondag 18 augustus 2024
Wandelen tegen dementie in Heusden-Zolder
Dementie is een verschrikkelijke ziekte die een diepe impact heeft op het leven van veel mensen. Het is een verzamelnaam voor een groep symptomen die optreden als gevolg van aandoeningen aan de hersenen. Dementie wordt gekenmerkt door een geleidelijke achteruitgang van cognitieve functies zoals geheugen, denkvermogen, taalvaardigheid en oriëntatievermogen. Omdat de ziekte progressief is, verergeren de symptomen in de loop van de tijd, wat het leven van patiënten en hun dierbaren ernstig beïnvloedt.
Vandaag, 18 augustus, organiseert de werkgroep 'Wandelen tegen dementie' een bijzondere wandeling door het prachtige Heusden-Zolder, en dit alles voor het goede doel. De volledige opbrengst van deze dag wordt namelijk geschonken aan ARCK, het Alzheimer Research Centre van de KU Leuven, dat zich inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie en de ziekte van Alzheimer.
De wandeling biedt drie verschillende parcours aan: een route van 9,5 km, een van 12,5 km, en een rolstoelvriendelijk parcours van 2,5 km. Zo kan iedereen deelnemen en zijn steentje bijdragen aan het bewustzijn rondom dementie.
Om 12 uur zal baron de Villenfagne de Vogelsanck een woordje uitleg geven over De Kluis, een historisch monument in de regio dat ongetwijfeld veel belangstellenden zal trekken. Later op de dag, om 15 uur, staat er een boeiend interview gepland met Pascal Kerkhove. Hij zal vertellen over zijn ontroerende debuutroman 'Dag ma, blijf je nog even?', een boek dat de impact van dementie op een indringende manier belicht.Veel dank aan Linda Graulus voor verslaggeving en foto's