zaterdag 7 september 2024

Filmtip van Niki : Emilia Perez

Dank aan Niki Vanbuel voor dit filmverslag
nu in de bioscoop: Emilia Perez
Emilia Perez was afgelopen filmfestival van Cannes, één van de absolute spraakmakers. Het kreeg na zijn première een staan ovatie van maar liefst 9 minuten. En ging naar huis met twee belangrijke prijzen: de juryprijs en de prijs voor beste actrice, uitgereikt aan het vrouwen ensemble van de film. Maar toch laat deze film ook zeer verdeelde reacties achter. Het is een film die ik ook een love it or hate it filmervaring zou noemen.

In het kort gaat Emilia Perez over een Mexicaanse kartelleider, die advocate Rita inhuurt om te zorgen dat hij een vrouw kan worden. Een drastisch besluit waarbij hij zich zelfs laat doodverklaren voor een nieuw leven te kunnen starten.
De film zoomt in enerzijds op Rita, die zich wil profileren als een sterke vrouwelijke advocaat in een corrupt land. Zij komt te staan tegenover één van de meest corrupte mensen uit dit land. En zal beslissingen nemen die tegen haar eigen moraal ingaan. Deze rol wordt voortreffelijk gespeeld door Zoe Saldana, die de meeste zullen kennen van de Marvel en Avatar films. Die hier eens kan laten zien dat ze ook buiten de blockbusters een film echt kan dragen.

Daarnaast ook nog een bijzondere rol voor Selena Gomez, die de vrouw van de kartelleider speelt. De titelrol wordt gedragen door Karla Sofía Gascón, die in het echte leven ook een transgender is. Nu, in de eerste plaats verwacht je na deze hele uitleg een misdaadfilm. Maar niets is minder waar, we hebben het hier over een musical. Verwacht een hoop gekkigheid, melodrama en dus ook veel muziek. Die naar mijn mening erg fijn werkt. Het is een film die je ook niet te serieus moet nemen. Het is op het einde van de rit een over the top satire over een corrupt land, dat veranderingen nauwelijks kan tolereren. Persoonlijk vond ik dit een verrassend leuke film. Gekke combinatie in genres, veel drukke scenes en een wat voorspelbaar verhaal. Een film die ik vermoed ook voornamelijk gaat kunnen werken op groot scherm en met optimaal geluid.
Info:
Regisseur: Jacques Audiard
Actrices: Karla Sofía Gascón, Zoe Saldana & Selena Gomez
Speelduur: 132 minuten
Deze film draait momenteel bij Roxy Theater in Koersel.
Het programma kan via deze link vinden: https://theroxytheatre.be/nl/movies
The Roxy Theatre Pieter Vanhoudstraat 39 te Koersel