donderdag 5 september 2024

Innoptus Solar Team met deelname aan het Sasol Solar Challenge


Nog maar acht dagen te gaan en dan staan we aan de start van de Sasol Solar Challenge! Iets waar we een jaar lang keihard voor gewerkt en naartoe geleefd hebben. Enkele oud-teamleden, die ons zullen versterken tijdens de race, zijn ondertussen aangekomen in Zuid-Afrika of arriveren één van de komende dagen 🇿🇦 We hebben al een aantal belangrijke deadlines gehaald, maar er komen er nog veel meer aan. Tijd voor een korte update dus!

TESTDAGEN
We hebben inmiddels vier intensieve testdagen achter de rug op de Zuid-Afrikaanse testfaciliteit Gerotek, op slechts een uurtje rijden van ons verblijf in Pretoria. De lange, hellende baan door het woestijnachtige landschap is de perfecte plek om zowel onze zonnewagen, de Infinite, als onze piloten klaar te stomen voor één van de meest uitdagende wedstrijden ter wereld.

Voor elke testdag gaat het team all-in om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt. De Infinite had aanvankelijk te kampen met wat kleine mechanische en elektrische problemen. Deze zijn inmiddels opgelost. We kunnen nu met zekerheid zeggen dat zowel onze zonnewagen als onze piloten klaar zijn voor het bochtenwerk en het heuvelachtige terrein dat ons tijdens de race te wachten staat. Kortom, een geslaagde testperiode!
                                                                               
LAATSTE VOORBEREIDINGEN
De succesvolle testdagen zijn natuurlijk te danken aan het sterke technische werk dat de afgelopen dagen is geleverd. Zo hebben we bijvoorbeeld onze sleutelstop bereikt—een belangrijke deadline die aangeeft dat er na dit punt geen aanpassingen meer mogen worden gedaan (elektrisch, mechanisch of strategisch) die de performantie van de wagen negatief zouden kunnen beïnvloeden. Deze stop zorgt ervoor dat we ons in de dagen voor de race volledig kunnen richten op het optimaliseren van de betrouwbaarheid van de wagen.

Maar waar heeft het team zich de afgelopen tijd nog meer mee beziggehouden? Zoals afgelopen jaren, hebben we onze zonnewagen opnieuw voorzien van shark skin—een microstructuur die de luchtstroom langs de wagen verbetert. Dit jaar hebben we ook onze nieuwste aerodynamische innovatie toegevoegd: vortexgeneratoren. 🌬 Deze creëren kleine wervelingen aan de achterkant van de wagen, waardoor de luchtweerstand nog verder wordt verminderd. Naast het technische werk zijn er ook op supportvlak grote stappen gezet. Alle konvooiwagens zijn ingericht en bestickerd, wat essentieel is om ons tijdens de race volledig te kunnen focussen op onze taken. Daarnaast hebben we veel tijd geïnvesteerd in een van onze nieuwste projecten: de installatie van zonnepanelen (in combinatie met een batterij) op het dak van de container die al ons materiaal vervoert tijdens de race. Deze hernieuwbare energiebron zorgt ervoor dat we ’s avonds in ons tentenkamp elektriciteit hebben om aan de zonnewagen te werken, materiaal op te laden, verlichting te voorzien tijdens het eten en vergaderingen en meer. Aangezien wij het enige team zijn met deze innovatie, hopen we hiermee de innovatieprijs te winnen!

VOORUITBLIK KONVOOI-OEFENINGEN
Nu het technisch werk zo goed als afgerond is, kunnen we meer tijd vrijmaken voor verschillende konvooi-oefeningen. Dit stelt iedereen in staat zich optimaal voor te bereiden op zijn of haar taak tijdens de race. Deze oefeningen zijn van cruciaal belang om tijdens de race perfect op elkaar ingespeeld te zijn en onze zonnewagen zo snel mogelijk haar route te laten afleggen.

STATIC & DYNAMIC SCRUTINEERING
Maar voordat we kunnen beginnen aan de race, moet onze zonnewagen eerst nog door de keuring komen. Voldoet ze aan de regels van de organisatie?

Tijdens de static scrutineering worden alle elektrische en mechanische systemen grondig geïnspecteerd. Vervolgens is er de dynamic scrutineering, waarbij onze zonnewagen een hot lap zal rijden op de Red Star Raceway, ten oosten van Johannesburg, om te testen of ze rijklaar is. Deze hot lap bepaalt ook onze startpositie voor de race.

SASOL SOLAR CHALLENGE
Gearriveerd, geïnstalleerd en gemotiveerd, zullen we met ons team aan de start van de Sasol Solar Challenge staan op 13 september in Johannesburg. We zullen maar liefst acht dagen onderweg zijn om Kaapstad te bereiken en daar hopelijk als winnaar over de finish te rijden. Maar daarvoor hebben we absoluut jullie steun nodig. Vergeet dus zeker niet ons te volgen op alle sociale mediakanalen.
Laten we de beker nogmaals mee naar huis nemen! Let's go! Dank aan het Innoptus Solar Team voor verslag en foto's  
eerstvolgende wedstrijd in België iLumen European Solar Challenge op 21 en 22 september 2024 op circuit Zolder