dinsdag 3 september 2024

JEUGDRAAD organiseert debat => wie wordt de volgende schepen van jeugd!!!

De Jeugdraad Heusden-Zolder organiseert debat: wie wordt de volgende schepen van jeugd?
Op 13 oktober 2024 vinden er opnieuw verkiezingen plaats in ons land. In Heusden-Zolder bereiden we ons voor op een belangrijke stemronde voor de jongeren. Onze huidige jeugdschepen, Dirk Schops, zwaait binnenkort af waardoor we per definitie een nieuwe schepen voor Jeugd krijgen in 2025. Wie hem zal opvolgen, hangt van de kiezers af op 13 oktober. Daarom organiseert de gemeentelijke Jeugdraad van Heusden-Zolder een debat op vrijdag 27 september 2024.

Onlangs lanceerde de Jeugdraad zichzelf opnieuw onder kersvers voorzitter Milan Schepers. Onder het mom “de jeugd weet raad”, geloven de Heusden-Zolderse jongeren erin dat de jeugdige stem van cruciaal belang is bij de vormgeving van een inclusief en toekomstgericht beleid. 

Daarom werkt de Jeugdraad mee aan Debattle.
Dat is een project van Bataljong om informatie aan te bieden over de lokale verkiezingen op maat van jongeren. De Jeugdraad wil zo ook in Heusden-Zolder de impact van jongeren op het beleid vergroten. Zo is het dit jaar voor het eerst niet langer verplicht om te stemmen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. De Jeugdraad van Heusden-Zolder wil jongeren daarom niet alleen informeren om een bewuste stem uit te brengen, maar ook aanmoedigen om op 13 oktober daadwerkelijk naar het stemloket te trekken. Hoe meer jongeren hun stem laten horen, hoe groter hun invloed op het beleid van Heusden-Zolder. Da’s natuurlijk de droom van de Heusden-Zolderse Jeugdraad.

Zo ondertekenden twaalf Heusden-Zolderse jeugdverenigingen een verkiezingscharter met 10 stellingen die de jeugd graag tijdens de volgende legislatuur verwezenlijkt ziet worden. Naast de fietsveiligheid en de toegenomen overlast bij de jeugdverenigingen, maken de jongeren zich ook zorgen over het subsidiebudget dat naar hun verenigingen gaat. Door de algemene prijsstijgingen van de afgelopen jaren, wordt de organisatie van bijvoorbeeld zomerkampen een dure kost.

 Opvallend: kansarmoedebestrijding staat hoog op de jeugdagenda, terwijl dat tijdens het vorige jongerendebat in 2018 niet ter sprake kwam. De thema’s uit het charter vormen de basis voor het debat. De Jeugdraad nodigt iedereen van harte uit om het debat van dichtbij mee te maken. Het is een unieke kans om de visies van lokale politici te ontdekken. Daarvoor opent het Sint-Franciscus College haar deuren vanaf 19u30 voor wat wordt gezien als het politieke schouwspel van het jaar: Wie wordt de volgende schepen van jeugd? Alle inwoners van Heusden-Zolder zijn van harte welkom.