zondag 1 september 2024

Verschijning van de Legendarische Reus Putheks Leyn Weckx


Op zondag 25 augustus jongstleden vond een bijzondere gebeurtenis plaats op de evenementenweide in Werchter-Rotselaar. De legendarische reus Putheks Leyn Weckx, een bekend figuur uit de lokale verhalen, maakte daar een indrukwekkende verschijning. 

Gedurende haar aanwezigheid op de evenementenweide trok Putheks Leyn veel aandacht. Vele aanwezigen waren onder de indruk van haar imposante verschijning en maakten foto’s van de reus. Het was duidelijk dat Leyn volop genoot van alle aandacht die haar ten deel viel.

Na haar optreden in Werchter-Rotselaar blijft de reus nog enige tijd actief. Tot en met zondag 8 september zal Putheks Leyn op verschillende locaties te zien zijn. Op die dag speelt ze een belangrijke rol als doopmeter bij de ceremonie van 'schoon Marie' in de Baneuxwijk. Deze ceremonie lijkt van groot symbolisch belang te zijn, met mogelijk culturele of historische betekenis.

Daarnaast wordt er gespeculeerd over een mogelijke verschijning van de reus op het wielerparcours op 11 september. Hoewel het nog onzeker is of Putheks Leyn in Heusden-Zolder (H-Z) te zien zal zijn, wordt aangenomen dat ze waarschijnlijk wel aanwezig zal zijn in Hasselt.

De aanwezigheid van Putheks Leyn Weckx blijft een fascinerend element binnen de lokale folklore, en haar komende optredens worden met grote belangstelling tegemoet gezien.
Veel dank aan Evelien Veltjen voor de mooie foto's