Raamtekeningen in Limburg onthullen de harde dilemma’s van mensen in armoede
Limburgse actie maakt armoede zichtbaar op de Internationale Dag van Verzet van Armoede
Op 17 oktober, de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede, organiseert het Limburgs Trefpunt Armoede een opvallende actie in het straatbeeld. In heel Limburg duiken raamtekeningen op die de dilemma’s van mensen in armoede zichtbaar maken. Met de actie willen SAAMO Limburg, Avansa, Welzijnsschakels en diverse armoedeverenigingen de bewustwording rond armoede vergroten en de aandacht vestigen op de moeilijke keuzes die mensen in armoede dagelijks moeten maken.
Wat zou jij doen?
De slogan ‘Wat zou jij doen?’ daagt voorbijgangers uit om stil te staan bij de dilemma’s op de raamtekeningen. Kies je een te klein energiezuinig huis of een wat ruimer huis dat energie verslindt? Studeer je verder na de middelbare school of ga je werken om je ouders financieel bij te staan? Dien je klacht in over een gebrekkige huurwoning of zwijg je uit angst om je woning te verliezen? …
Lien Camps, opbouwwerker bij SAAMO Limburg, legt uit: “Met deze vragen willen we voorbijgangers uitnodigen om zelf na te denken over de schrijnende keuzes waar mensen in armoede voor staan. Keuzes die vaak onzichtbaar blijven voor de bredere samenleving.”
Persoonlijke verhalen achter de dilemma’s
Bij elke raamtekening staat een QR-code die leidt naar de vernieuwde website www.17oktoberlimburg.be. Daar kunnen bezoekers de persoonlijke verhalen lezen van mensen die deze dilemma’s uit eigen ervaring kennen. Met de verhalen wil de actie gesprekken over armoede op gang brengen en de bewustwording over armoede vergroten.
“We willen mensen laten inzien wat de werkelijke impact van armoede is," zegt Lien. “De keuzes waar deze mensen voor staan, zijn allesbehalve vanzelfsprekend. Armoede is geen kwestie van 'eigen schuld, dikke bult', maar een complex probleem, diep geworteld in onze maatschappelijke structuren.”
Oproep tot actie
Lien besluit met een oproep: “Ga zelf op zoek naar de raamtekeningen in jouw buurt, deel je gedachten en gebruik de QR-code om de verhalen van anderen te ontdekken. Alleen samen kunnen we het gesprek over armoede openen en verandering teweegbrengen.”
Met veel dank aan Lien Camps & Nathalie Perenne voor SAAMO LIMBURG