woensdag 16 oktober 2024
Gisterenavond mocht er in De Zandloper een Praatcafé Dementie doorgaan.
In België zijn er meer dan 200.000 mensen die aan dementie lijden, waardoor het geen verrassing is dat er veel vragen over deze aandoening bestaan. Het praatcafé bood een unieke kans om meer inzicht te krijgen in dementie, met als doel een tipje van de sluier op te lichten over deze complexe ziekte. De avond werd geleid door Dr. Matisse Vanheeswijck en Dr. Frederik De Wit, die hun expertise deelden en uitleg gaven over dementie en hoe je ermee om kunt gaan.
Hoewel niet alle vormen van dementie uitgebreid besproken werden – omdat er simpelweg zoveel zijn – stonden de artsen stil bij belangrijke thema's zoals de verschillende fasen van dementie, de diagnose en mogelijke medicatie. De zaal zat volledig vol, wat getuigde van de grote belangstelling voor het onderwerp.
Na de uiteenzetting kregen de aanwezigen de kans om vragen te stellen. Een aantal daarvan toonde de zorgen en twijfels die vaak leven bij mensen die geconfronteerd worden met dementie, hetzij bij zichzelf, hetzij bij dierbaren. Enkele vragen die aan bod kwamen, waren:
• Verloopt dementie in fasen, en hoe snel openbaart de ziekte zich?
• Zijn er manieren om preventief te werken tegen dementie?
• Als je moeder je niet meer herkent, kan ze zich dan toch nog gerust voelen in deze situatie?
• Is het bevorderen van zelfredzaamheid een methode om de progressie van dementie tegen te gaan?
De dokters boden waardevolle antwoorden en gaven de aanwezigen praktische inzichten. Ze benadrukten het belang van vroege diagnose, passende ondersteuning en hoe een geruststellende omgeving kan bijdragen aan het welzijn van een persoon met dementie, zelfs wanneer herkenning van naasten wegvalt. Ook werd besproken hoe zelfredzaamheid in bepaalde gevallen de achteruitgang zou kunnen vertragen, maar dat de ziekte onvermijdelijk progressief is.
Al met al was het een informatieve en betekenisvolle avond, waarin een moeilijke materie op een toegankelijke manier werd besproken. Het praatcafé bood een moment van verbinding en begrip voor iedereen die direct of indirect met dementie te maken heeft.
Met veel dank aan Linda Graulus voor verslag & foto's