maandag 30 december 2024

Nieuwe hybride techniek voor herstel van liesbreuk



Met dank aan Joseph Bams voor de foto's en Ilse Luypaerts voor het verslag
In het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder ontwikkelde dr. Johan De Gols, abdominaal chirurg, een nieuwe hybride techniek voor het herstel van een liesbreuk. Deze techniek combineert twee chirurgische technieken om zo de verschillende types breuken in één ingreep vast te stellen en te behandelen.

Combinatie van twee chirurgische technieken
De Europese richtlijnen erkennen vandaag twee soorten chirurgische ingrepen voor de behandeling van liesbreuken. Enerzijds de laparoscopische ingreep waarbij er de liesbreuk aan de hand van een kijkoperatie wordt hersteld. Anderzijds de Lichtenstein-techniek waarbij de liesbreuk via een snede in de lies wordt hersteld. Beide ingrepen maken ook gebruik van verschillende types van netjes om het gat in de breuk te herstellen.
                                                               
Daarnaast zijn er twee types van breuken, enerzijds de inguinale hernia of de gewone liesbreuk, anderzijds de femorale hernia of de dijbreuk. Deze laatste komt minder vaak voor en zit dieper. Daarom is hij moeilijker detecteerbaar en geeft hij vaker verwikkelingen. In de nieuwe hybride chirurgische techniek worden de voordelen van beide chirurgische technieken gecombineerd om zo beide soorten breuken makkelijk te kunnen detecteren en behandelen in één ingreep. Door een snede in de lies is de breuk meteen bereikbaar. Hierdoor worden grote complicaties, die in uitzonderlijke gevallen kunnen optreden bij een kijkoperatie, vermeden. Dankzij de snede in de lies moet de chirurg immers niet doorheen de volledige buikholte om de lies te bereiken. Verder kan de chirurg tijdens de operatie ook makkelijk nagaan of er naast een liesbreuk ook een dijbreuk aanwezig is en kan deze meteen hersteld worden door het plaatsen van een tweede netje, wat voordien niet mogelijk was. Hierdoor vermindert de kans op zeldzame grote complicaties en/of herval binnen de 5 jaar.
                            
Studie naar veiligheid en effectiviteit
Om de veiligheid en effectiviteit van deze nieuwe ingreep te evalueren werd tussen december 2017 en januari 2021 een studie uitgevoerd tussen patiënten die de verschillende types ingrepen ondergingen. Deze studie toont aan dat de ingreep makkelijk en veilig uitgevoerd kan worden. De studie werd gepubliceerd in het Journal of Clinical Medicine op 11 september 2024.
Onderstaande foto's met dank aan ©spMedical-illustration - produced for JDG