vrijdag 6 december 2024

Ouders die een kindje verliezen worden intensief begeleid in het Sint-Franciscusziekenhuis

Van 6 december tot en met 13 december vindt de vijfde editie van de koesterweek plaats. Tijdens deze week brengt het Sint-Franciscusziekenhuis iedereen die een kindje moet missen samen tijdens het koestercafé. Daarnaast organiseert het ziekenhuis een hele week acties om een warm hart te tonen voor iedereen die een kindje moeten missen.

Koestercafé voor iedereen die een kindje moet missen
De koesterweek werd in het Sint-Franciscusziekenhuis geopend met een koestercafé op dinsdag 3 december. Tijdens dit koestercafé was iedereen welkom die een (sterren)kindje, (sterren)kleinkindje, (sterren)doopkindje, … mist. Het werd een warme bijeenkomst waar lotgenoten elkaar konden ontmoeten en zo konden voelen dat ze niet alleen zijn. Ze leerden er nieuwe lotgenoten kennen, konden verhalen delen over hun kindje en luisteren naar andere verhalen. Ze werden omringd en ondersteund worden door professionelen. Aan het einde van de avond werden ook de lichtjes aangestoken voor elke sterrenkindje. Deze kregen een centrale plaats in de inkomhal. Gedurende de koesterweek kunnen ook bezoekers, patiënten en medewerkers van het ziekenhuis een kaartje op het bord hangen voor een kindje dat zij missen.

Peripartumcoach begeleidt mensen die kindje verloren
Indien iemand het nieuws krijgt dat zijn (ongeboren) kind ernstig ziek of overleden is, is dit een zware klap. Ouders worden vaak overrompeld door de vele vragen en onduidelijkheden. Hoe zal de ontmoeting zijn met mijn kindje? Hoe ga ik afscheid nemen? Welke herinneringen probeer ik nog te maken? Hoe moet ik dit verdriet overleven? Welke impact kan het verdriet op onze relatie hebben? Hoe integreren we dit verdriet in de maatschappij en binnen onze omgeving?

In het Sint-Franciscusziekenhuis staat een peripartumcoach paraat om de ouders bij te staan. Ze worden dan opgenomen op de kraamafdeling waar ze de mogelijkheid krijgen tot een gesprek met de coach. Daarnaast schakelt de coach automatisch de hulp en ondersteuning in van een maatschappelijk assistent om de ouders in de mate van het mogelijke voldoende voor te bereiden op het afscheid van hun kindje. Zij gaan aan de slag met vragen als: wat zegt de wetgeving hierover, begraven, cremeren, etc. Hebben we recht op moederschapsrust en vaderschapsverlof? Kunnen we ons kindje juridisch aangeven?
Naast de coach en de maatschappelijk assistent staan ook de gynaecoloog en het vroedvrouwenteam steeds paraat om de ouders te ondersteunen.

De kraamafdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis beschikt over verschillende koestermogelijkheden. Zo is er een waterbedje maar ook een koesterbedje voor als de ouders hun kindje bij hun op de kamer willen houden. Daarnaast biedt het ziekenhuis de koesterkoffertjes van het Berrefonds aan.
Alle ouders ontvangen een koesterboekje waar ze een warme boodschap kunnen achterlaten voor hun kindje. Dit boekje wordt uitgewisseld met andere ouders die ook een kindje verloren zodat ze ook steun kunnen vinden bij elkaar. Sinds kort heeft het ziekenhuis ook een sterrenkalender waar ouders hun sterrenkindjes op kunnen noteren zodat het team van de kraamafdeling hen een kaartje kan sturen voor de 'wolkenverjaardag' van hun kindje. M veel dank aan Ilse Luypaerts voor verslag en foto